Recyclen van PV en zonnepanelen

Recycling van PV-zonnepanelen, installaties voor recycling, verwijdering en terugwinning van zonnecellen en fotovoltaïsche cellen die glas, silicium en metalen bevatten.

Recycling van PV-zonnepanelen, recyclinginstallaties, verwijdering en terugwinning van zonnecellen en fotovoltaïsche cellen. De duurzaamheid van fotovoltaïsche panelen wordt geschat op ongeveer 10 jaar vanaf het moment van installatie. De prestaties van het paneel nemen in de loop van de tijd af en het is noodzakelijk om het te vervangen door modernere en beter presterende materialen en technologieën. 78 miljoen ton aan fotovoltaïsche en zonnepanelen van de eerste en tweede generatie moet tegen 2050 worden verwijderd en, beter gezegd, worden gerecycled voor de terugwinning van bouwmaterialen. Het International Energy Agency (IEA) schat dat tot op heden slechts 10% van de panelen wereldwijd wordt gerecycled. Zonnepanelen hebben gemiddeld een afmeting van ongeveer 1,6 meter bij 1 meter (1,6 m x 1 m) en wegen tussen de 18 en 25 kilogram, onderverdeeld in:

Het proces begint met het verzamelen en transporteren van de panelen naar de recyclingfabriek. Zodra ze bij de fabriek aankomen, worden de panelen voorbewerkt om de externe aluminium frames te verwijderen. Deze voorbewerkingsstap wordt meestal uitgevoerd met behulp van zogenaamde moulders. Nadat het frame is verwijderd, wordt het paneel bestaande uit een sandwich van silicium en glas eerst versnipperd met een reeks industriële versnipperaars. In deze fase begint de terugwinning van een deel van de glasfractie en siliciumpoeders.

De daaropvolgende verwerking bestaat uit een verdere vermaling met behulp van verticale molens om de materialen afkomstig uit fase één te verkleinen tot een kleinere en homogene fractie. De breekmolens gebruiken een reeks roterende hamers om de fractie te verkleinen tot een korrelgrootte van enkele mm. Met dit proces kunt u de verschillende materialen waaruit het paneel bestaat scheiden. Eenmaal gescheiden, kunnen de materialen verder worden verfijnd om elke verontreiniging van niet-homogene materialen te verwijderen door het gebruik van zeefsystemen en mechanische, magnetische en elektromechanische scheiding. De glasfractie kan worden verfijnd met behulp van windshifters. De materialen die uit het proces komen, zijn dus klaar om opnieuw te worden gebruikt voor de productie van nieuwe fotovoltaïsche panelen of voor ander industrieel gebruik, waardoor de winning van grondstoffen en de milieu-impact van industriële productieactiviteiten worden verminderd. Een belangrijk voorbeeld van circulaire economie en duurzame ontwikkeling die Stokkermill weet te realiseren door de combinatie van specifiek, nauwkeurig en efficiënt materieel. Stokkermill is een toonaangevend merk in de constructie van machines en apparatuur voor de recyclingindustrie, aanwezig in 60 landen over de hele wereld met een technisch en commercieel netwerk dat stevig verbonden is met het in Italië gevestigde moederbedrijf. Altijd gericht op innovatieve ontwikkelingsprocessen en het handhaven van een hoog kwaliteitsniveau, is Stokkermill in staat om alle mechanische en elektromechanische componenten in zijn machines en apparatuur te realiseren, waardoor de afhankelijkheid van buitenaf wordt verminderd en volledige controle over de productiefase wordt gegarandeerd.

Voor informatie over machines en apparatuur van Stokkermill en om specifieke of complexe behoeften te beoordelen, kunt u contact met ons opnemen: info@stokkermill.com