Stokkermill presenteerde zijn geavanceerde technologieën voor het recyclen van zonnepanelen, lithiumbatterijen en koper- en aluminiumkabels op Ecomondo 20204. De oplossingen van Stokkermill zijn efficiënt, geautomatiseerd en ontworpen om materiaalherwinning te maximaliseren en te voldoen aan de groeiende behoeften van de industrie.

Systemen en machines voor het recyclen van zonne- en fotovoltaïsche panelen, lithium-ionbatterijen en elektrische kabels, Ecomondo 2024, Rimini

Stokkermill presenteerde zijn geavanceerde technologieën voor het recyclen van zonnepanelen, lithiumbatterijen en koper- en aluminiumkabels op Ecomondo 20204. De oplossingen van Stokkermill zijn efficiënt, geautomatiseerd en ontworpen om materiaalherwinning te maximaliseren en te voldoen aan de groeiende behoeften van de industrie.

Het was een drukke dag voor de medewerkers van Stokkermill tijdens de laatste editie van Ecomondo, gehouden in Rimini van 4 tot 7 november, waar de nieuwste en meest geavanceerde technologieën voor het recyclen van afgedankte zonnepanelen en systemen voor het recyclen van lithiumbatterijen werden tentoongesteld in hal A4.

Het evenement was een gelegenheid om nieuwe potentiële klanten te ontmoeten, bestaande relaties te consolideren en informatie te verzamelen over markten en trends.

Planten voor het recyclen van fotovoltaïsche en zonnepanelen

Het recyclen van fotovoltaïsche panelen is een zeer actueel onderwerp en Stokkermill werkt al jaren aan het definiëren van de beste technologieën voor het terugwinnen van de materiaalfracties waaruit zonne- en fotovoltaïsche panelen bestaan.

De aanpak van Stokkermill is bewust eenvoudig en is gericht op het garanderen van de efficiëntie van de systemen en een evenwichtig economisch rendement op de investering die nodig is om de systemen te bouwen.

Op dit moment is de toeleveringsketen voor de recycling van zonne- en fotovoltaïsche panelen niet voorbereid op het snel en gestaag toenemende aantal panelen dat bestemd is voor de schroothoop, en alle betrokken partijen moeten zich inspannen om waarde te creëren uit de activa en herbruikbare materialen.

De door Stokkermill ontworpen en gebouwde lijnen voor paneelrecycling minimaliseren de behoefte aan handmatige activiteiten en geven de voorkeur aan geautomatiseerde systemen die een grotere efficiëntie bieden bij het verwerken van niet-standaard of beschadigde panelen. Het kleinste systeem heeft een uitvoer van meer dan 1 ton per uur en er zijn systemen met een hogere capaciteit beschikbaar.

3D-weergave van het Solar 1000-systeem voor het recyclen van fotovoltaïsche panelen.

Fabrieken en systemen voor het recyclen van lithium- en alkalinebatterijen

Een andere belangrijke kwestie is de recycling van lithiumbatterijen uit AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur) en de automobielsector, waarvoor Stokkermill shredder- en metaal- en zwartmassaherwinningssystemen ontwerpt en produceert.

In deze context is de rol van wetenschappelijk onderzoek en lopende industriële experimenten cruciaal bij het sturen van ontwerpkeuzes en oplossingen. De materialen zijn zeer heterogeen, wat complexe uitdagingen met zich meebrengt die een maximale flexibiliteit in het ontwerp van de installatie vereisen. Het recyclen van lithiumbatterijen is echter een essentiële behoefte die niet over het hoofd kan worden gezien en moet worden beschouwd als een strategische activiteit voor het terugwinnen van zeldzame en waardevolle grondstoffen en kritieke materialen.

De installaties van Stokkermill kunnen de elektrolyt terugwinnen en de metaalfracties, koper en aluminium scheiden van de zwarte massa voor downstream bewerkingen om chemische verbindingen terug te winnen.

Materialen van de shredder van lithiumbatterijen in de automobielsector met behulp van Stokkermill LibsBattery100 systemen: koper, aluminium en zwarte massa.

Recycling van koper- en aluminiumkabels

De compacte granuleermachine K750, verkrijgbaar in twee versies van 5,5 of 7,5 kW, maakt kabelrecycling en spruwterugwinning tot een eenvoudige en efficiënte bewerking.

De K750 is een compacte granuleermachine met een verwerkingscapaciteit van 80-100 kg/u.

De granulator is gebouwd rond een compact maar uiterst stijf frame waarin de densimetrische scheidingstafel is ondergebracht. Dankzij de stijfheid van de assemblage kan de tafel uiterst nauwkeurig werken, waardoor een hoge koperkwaliteit wordt gegarandeerd.

De K750 granulator is de meest compacte machine in het Stokkermolen assortiment voor het recyclen van koper- en aluminiumkabels en koper/aluminium radiatoren, met een productiecapaciteit van meer dan 3000 kg/u.

Nog steeds over kabelrecycling gesproken, Ecomondo 2024 was een gelegenheid om het revolutionaire Mobile M600 systeem te bekijken, dat officieel zal worden gepresenteerd op de volgende editie van ISRI 2025. Het is een mobiel systeem, geplaatst op een platform van 40 voet, met de bijzonderheid dat het gebruiksklaar is en geen installatiewerk vereist. De verwachte capaciteit is meer dan 500 kg/u.

November 2024