Stokkermill și-a prezentat tehnologiile avansate pentru reciclarea panourilor solare, a bateriilor cu litiu și a cablurilor din cupru și aluminiu la Ecomondo 20204. Soluțiile oferite de Stokkermill sunt eficiente, automatizate și sunt concepute pentru a maximiza recuperarea materialelor și pentru a răspunde nevoilor în creștere ale industriei.

Sisteme și mașini pentru reciclarea panourilor solare și fotovoltaice, a bateriilor litiu-ion și a cablurilor electrice, Ecomondo 2024, Rimini

Stokkermill și-a prezentat tehnologiile avansate pentru reciclarea panourilor solare, a bateriilor cu litiu și a cablurilor din cupru și aluminiu la Ecomondo 20204. Soluțiile oferite de Stokkermill sunt eficiente, automatizate și sunt concepute pentru a maximiza recuperarea materialelor și pentru a răspunde nevoilor în creștere ale industriei.

A fost o zi plină pentru personalul Stokkermill în timpul ultimei ediții a Ecomondo, care a avut loc la Rimini între 4 și 7 noiembrie, unde cele mai recente și mai avansate tehnologii pentru reciclarea panourilor solare scoase din uz și sistemele pentru reciclarea bateriilor cu litiu au fost expuse în sala A4.

Evenimentul a fost o oportunitate de a întâlni noi clienți potențiali, de a consolida relațiile existente și de a aduna informații despre piețe și tendințe.

Plante pentru reciclarea panourilor fotovoltaice și solare

Reciclarea panourilor fotovoltaice este un subiect de mare actualitate, iar Stokkermill lucrează de ani de zile pentru a defini cele mai bune tehnologii de recuperare a fracțiunilor de material care alcătuiesc panourile solare și fotovoltaice.

Abordarea Stokkermill este deliberat simplă și urmărește să garanteze eficiența sistemelor și o rentabilitate economică echilibrată a investiției necesare pentru construirea sistemelor.

În prezent, lanțul de aprovizionare pentru reciclarea panourilor solare și fotovoltaice nu este pregătit să gestioneze creșterea rapidă și constantă a numărului de panouri destinate casării și este necesar un efort din partea tuturor părților implicate pentru a crea valoare din activele și materialele recuperabile.

Liniile de reciclare a panourilor proiectate și construite de Stokkermill reduc la minimum necesitatea activităților manuale, preferând să utilizeze sisteme automatizate care oferă o mai mare eficiență în prelucrarea panourilor non-standard sau deteriorate. Cel mai mic sistem are o producție orară de peste 1 tonă pe oră și sunt disponibile sisteme cu capacități mai mari.

Vedere3D a sistemului Solar 1000 pentru reciclarea panourilor fotovoltaice.

Instalații și sisteme pentru reciclarea bateriilor cu litiu și alcaline

O altă problemă importantă este reciclarea bateriilor cu litiu din DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) și din sectorul auto, pentru care Stokkermill proiectează și produce sisteme de mărunțire și de recuperare a metalelor și a masei negre.

În acest context, rolul cercetării științifice și al experimentării industriale continue este esențial în orientarea alegerilor și soluțiilor de proiectare. Materialele sunt extrem de eterogene, ceea ce prezintă provocări complexe care necesită flexibilitate maximă în proiectarea instalațiilor. Cu toate acestea, reciclarea bateriilor cu litiu este o necesitate esențială care nu poate fi neglijată și ar trebui considerată o activitate strategică pentru recuperarea resurselor rare și valoroase și a materialelor critice.

Instalațiile Stokkermill pot recupera electrolitul și separa fracțiunile metalice, cuprul și aluminiul din masa neagră pentru operațiuni în aval în vederea recuperării compușilor chimici.

Materiale provenite din mărunțirea bateriilor cu litiu în sectorul auto cu ajutorul sistemelor Stokkermill Libs Battery100: cupru, aluminiu și masă neagră.

Reciclarea cablurilor de cupru și aluminiu

Granulatorul compact K750, disponibil în două versiuni de 5,5 sau 7,5 kW, face din reciclarea cablurilor și recuperarea spiralelor o operațiune simplă și eficientă.

K750 este un granulator compact cu o capacitate de procesare de 80-100 kg/h.

Granulatorul este construit în jurul unui cadru compact, dar extrem de rigid, care găzduiește masa de separare densimetrică. Rigiditatea ansamblului permite mesei să funcționeze cu o precizie extremă, asigurând o calitate ridicată a cuprului.

Granulatorul K750 este cea mai compactă mașină din gama Stokkermill pentru reciclarea cablurilor din cupru și aluminiu și a radiatoarelor din cupru/aluminiu, cu capacități de producție de peste 3000 kg/h.

Tot pe tema reciclării cablurilor, Ecomondo 2024 a fost o ocazie de a prezenta în premieră revoluționarul sistem Mobile M600, care va fi prezentat oficial la următoarea ediție a ISRI 2025. Este un sistem mobil, poziționat pe o platformă de 40', cu particularitatea de a fi gata de utilizare și de a nu necesita lucrări de instalare. Capacitatea preconizată va fi de peste 500 kg/h.

Noiembrie 2024